CENTRE COURT 63 KANTINE? Verenigingen die ook met het thema ‘gezonde sportkantine’ aan de slag willen, kunnen zich melden bij de KNLTB. De bond wil graag een inventarisatie maken van geïnteresseerde verenigingen. Als jouw club graag een gezonder aanbod in de kantine wil, dan kan een adviseur langskomen. Voor meer informatie: Sonja Huizinga, productontwikkeling@knltb.nl WIL JOUW CLUB OOK EEN GEZONDERE Zestig procent van de kantinebezoekers vindt dat het aanbod gezonder kan Veel sporters denken op deze manier. Ook omdat er in veel kantines nauwelijks gezonde alternatieven te vinden zijn. Dat moet anders, vinden sportbonden. Het thema ‘gezonde sportkantine’ staat inmiddels bij veel bonden en NOC*NSF op de agenda. Ook bij de KNLTB. De roep om een gezond alternatief in de kantine wordt steeds luider. NOC*NSF, Koninklijke Horeca Nederland, het Convenant Gezond Gewicht en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn gestart met het project De Gezonde Sportkantine. Dit jaar worden 300 verenigingen in allerlei sporten geadviseerd. Zij ontvangen tips om de kantine gezonder te maken. Ook de KNLTB sloot zich met een aantal clubs aan bij dit project. De bedoeling is verenigingen te inspireren en te motiveren een gezond en divers assortiment aan te bieden in het clubhuis. AMBASSADEUR ARANTXA RUS “Als KNLTB zijn we, behalve met tennis, ook bezig met maatschappelijke vraagstukken. Thema’s als gezondheid en goede voeding worden steeds belangrijker in de samenleving. Daar willen we als tennisbond een bijdrage aan leveren’’, zegt Matthea Kwint, manager productontwikkeling bij de KNLTB. De tijd voor verandering lijkt rijp. Volgens onderzoek van het Mulier Instituut vindt zestig procent van de kantinebezoekers dat het aanbod gezonder kan. De helft geeft aan dat het assortiment in de sportkantine veelal of alleen maar uit minder gezonde producten bestaat (Nationaal Sport Onderzoek 2013). Kwint: “Die veranderingsgezindheid zie je ook bij verenigingen. Niet dat een gezonde kantine het eerste thema is waar clubs vragen over hebben, maar een goed voedingsen alcoholbeleid houdt met name verenigingen met ambitie zeker bezig.’’ De KNLTB wil deze clubs ondersteunen. Momenteel worden communicatiematerialen gemaakt en een toolkit met ‘best practices’. Arantxa Rus is ambassadeur van ‘de gezonde tenniskantine’. Kwint: “Zij weet als geen ander hoe belangrijk gezonde voeding is. Via haar willen we verenigingen laten zien dat gezonde alternatieven in de kantine bieden goed is en geen dure keuze hoeft te zijn.’’ Binnenkort zullen posters met Rus en andere communicatie worden verspreid. Ook komt er informatie voor verenigingen op de website van de KNLTB. “Verenigingen die ambitie hebben op dit gebied, willen we helpen’’, zegt Kwint. BRONS, ZILVER, GOUD Het Voedingscentrum is een van de partners in het project De Gezonde Sportkantine. Het centrum is bezig criteria op te stellen waar clubhuizen aan moeten voldoen om het predicaat ‘gezonde sportkantine’ te krijgen. Dat zal gaan volgens een brons-zilver-goudprincipe. De criteria voor brons zijn af, zilver en goud volgen rond de zomer. De fase brons op weg naar gezondere sportkantines is erop gericht om de gezondere keus mogelijk te maken binnen de productgroepen die worden aangeboden in een sportkantine. Het is de bedoeling dat verenigingen in elke productgroep minimaal één gezond(er) alternatief bieden. Bovendien moet WILFRED GENEE Sportjournalist en tv-presentator Wilfred Genee reisde begin dit jaar met kok Robert Kranenborg vijftig voetbalkantines langs om de leden enthousiast te maken voor gezondere voeding. Een wrap in plaats van friet, een salade in plaats van een kroket. En veel kinderen vonden de maaltijden van de topkok, bekend van programma’s als Topchef, nog lekker ook. De actie is onderdeel van de campagne ‘Vullen of Voeden’ waarvan Genee initiatiefnemer is. Samen met de stichting Meer dan Voetbal en de omroep WNL wil de presentator van het tv-programma Voetbal International gezonder eten en drinken op de menukaart van voetbalkantines krijgen. Het kwam hem op flink wat snerende opmerkingen van vaste gast Johan Derksen te staan, maar inmiddels gaan steeds meer mensen in de voetbalwereld overstag. Onlangs meldde Genee dat PSV, AZ en andere eredivisieclubs hem gaan helpen het thema ‘gezonde voeding’ breder onder de aandacht te brengen. De naam van het project ‘Vullen of Voeden’ komt van de titel van het boek dat Genee vorig jaar samen met zijn vrouw schreef. In het boek geven voedingsexperts tips over gezond eten voor kinderen. AANJAGER Pagina 62

Pagina 64

Voor publicaties, online vaktijdschriften en onderwijs magazines zie het Online Touch online publisher CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een webshop in uw tijdschriften.

CENTER COURT | nummer 2 2014 Lees publicatie 34Home


You need flash player to view this online publication