CENTRE COURT 57 DE ZIN- EN ONZIN VAN SPORTDRANKEN Je ziet ze in iedere sportkantine, de sportdranken. Groene, witte, gele, blauwe en ga zo maar door. De markt wordt overspoeld met deze drankjes waarvan de producenten allemaal beweren dat ze de beste zijn. Centre Court ging op zoek naar de zin- en onzin van deze toverdranken en andere supplementen. | Door: Jan Koning | Voordat de sportdrank haar intrede deed, dronken sporters water en at men daarbij een banaan voor wat energie. Werkte perfect zou je zeggen. Waarom dan toch de sportdranken en waarom zijn de sportdranken zo populair. We vroegen het aan voedingsdeskundige Michel Bien (41). Vanuit zijn bedrijf Voeding Voor Sport geeft hij persoonlijk sportvoedingsadvies aan mensen die willen gaan sporten of zich SMAKEN VERSCHILLEN De keuze in sportdranken is enorm en het verschil tussen de verschillende sportdranken is meestal miniem. Hoe te kiezen? Kies ten eerste de smaak die het beste bij je past. De meest voorkomende smaken zijn sinaasappel, lemon, lemon & lime, tropical fruit, exotic fruits en pink grape. Van belang is dat de sportdrank goed binnenblijft en dat je er een goed gevoel bij krijgt wanneer je het drinkt. Op de website van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) kan men checken welke fabrikanten van sportdranken zich hier hebben aangemeld. Op deze manier ben je er zeker van dat de ingrediënten van de sportdrank niet op de dopinglijst voorkomen. Dit is voor sporters op hoog niveau raadzaam in verband met eventuele dopingcontroles. voorbereiden voor een specifieke wedstrijd. “Het is belangrijk om allereerst te weten hoe het lichaam werkt. Wanneer we sporten verliezen we energie. De grootste energievoorraad in ons lichaam zit als vet opgeslagen in vetcellen in ons lichaam. Deze cellen bevinden zich voornamelijk in het onderhuidse vetweefsel en tussen de organen in de buik. Daarnaast zit er een kleinere hoeveelheid vet in de spieren zelf. Een veel geringere energievoorraad bestaat uit koolhydraten, die grotendeels als glycogeen (een keten van glucosemoleculen), opgeslagen liggen in de spieren en de lever. Verder zit er nog energie als glucose in het bloed.” SPORTDRANK “Recreatiesporters verliezen gemiddeld een liter vocht per uur, maar dat kan enorm verschillen afhankelijk van de sporter en de omstandigheden. Als je wilt weten hoeveel vocht je zelf verliest, ga dan eens een uur intensief sporten met een weegmoment voor en achteraf, uiteraard zonder doorweekt shirt, drinken of plassen tussendoor. Met tennis is het vaak lastiger in te schatten hoe lang een wedstrijd duurt. Wanneer je verwacht langer op de baan te staan, zorg dan dat je zo’n half uur van tevoren ook al wat extra vocht tot je neemt in de vorm van twee glazen water.” Wanneer je langer dan een uur op de baan staat, neemt – naast de vochtbalans – ook de glycogeenvoorraad in de spieren sterk af en daarmee tegelijkertijd je prestaties. Bien: “Vochtverlies leidt tot een verminderde capaciteit om de warmte af te voeren, waardoor de lichaamstemperatuur op kan lopen en het prestatievermogen daalt. Een vochtverlies van twee procent van het lichaamsgewicht veroorzaakt al een prestatiedaling van tien tot twintig procent. Let wel op dat teveel drinken, en dan voornamelijk water, ook voor problemen kan zorgen. Er kan hyponatriëmie ontstaan, een tekort aan zout. Dit kan erg nare gevolgen hebben zoals braken, hoofdpijn en verwardheid.” LEKKER SMAAKJE Extran, Aquarius, AA Drink; welke sportdrank is nou het beste om de vochtbalans en het prestatievermogen op orde te houden? Volgens Bien zit er niet zo veel verschil tussen de verschillende sportdranken. “Bij duursporten, maar ook bij tennis, drinken mensen normaal gesproken vaak niet meer dan een halve liter per uur. Als gezegd is de vochtafname – zelfs in koele omstandigheden – al snel een liter per uur. Normaal gesproken nemen mensen pas drinken tot zich wanneer er een dorstprikkel ontstaat en dan kan er al prestatieverlies zijn opgetreden. Dit kun je voorkomen door vanaf het begin van de wedstrijd elk kwartier een paar slokjes te nemen en bij een gevoel van dorst iets meer te drinken. De smaak van een sportdrank is heel belangrijk. Als mensen een smaak lekker vinden, nemen ze namelijk sneller en vaker een slokje en wordt vochtverlies tegengegaan.” Tijdens het zweten gaan er verder ook mineralen verloren en deze dien je ook aan te vullen. Om dit alles te bewerkstelligen, is het volgens Bien tijdens een tenniswedstrijd toereikend om een banaan te eten en water te drinken. “Maar niet iedereen vindt het lekker om vast voedsel binnen te krijgen tijdens een wedstrijd en daarom worden vaak sportdranken geadviseerd.” Wat sportdrank betreft wordt er onderscheid gemaakt tussen hypotone, isotone of hypertone sportdranken. De suikers uit een isotone sportdrank worden volgens Bien heel snel opgenomen in de bloedbaan. “Een isotone sportdrank bevat tussen de 6 en 8% koolhydraten in de vorm van suikers. De maag leegt zich snel na inname van een aantal slokken drank, waardoor het snel door het lichaam wordt opgenomen en in het bloed beschikbaar komt voor de spieren. Een isotone sportdrank is daarnaast voorzien van mineralen, zoals kalium en wat zout, die je verliest met zweten. Verder zorgen de mineralen in combinatie met het suiker voor de juiste hoeveelheid deeltjes zodat het vocht sneller door het lichaam wordt opgenomen. Dit maakt ze uiterst geschikt voor intervalsporten zoals tennis. Overigens bevat een banaan ook kalium.” Pagina 56

Pagina 58

Voor PDF-en, online relatiemagazines en onderwijs catalogussen zie het Online Touch CMS systeem. Met de mogelijkheid voor een online shop in uw catalogussen.

CENTER COURT | nummer 3 2015 Lees publicatie 51Home


You need flash player to view this online publication