36 CLUBS “IK DENK DAT HET EEN KWESTIE VAN TIJD IS DAT GEZOND ETEN IN DE KANTINE AAN TERREIN WINT” zal daar alleen maar meer last van krijgen. Zo zijn er tegenwoordig van iedere tweehonderd gasten die ik ontvang twintig waarmee ik rekening moet houden vanwege hun intoleranties.” “De simpelste oplossing is om zo min mogelijk producten te gebruiken waar mensen niet tegen kunnen. En wij gebruiken zoveel mogelijk producten uit de streek. Het vlees komt van Ecofields, een biologische kalfsvleesboer, de melk komt van runderen die hier verderop op de heide struinen. En natuurlijk zo min mogelijk suiker en vet gebruiken, dat is voor iedereen goed. Daar streef ik al jaren naar. Begin jaren ‘80 was er bijvoorbeeld geen ijs te krijgen dat niet allerlei overbodige toevoegingen bevatte zoals conserveringsmiddelen, vet, Arabische gom. Die spullen doen heel veel af aan de smaak. Ik ben in 1982 begonnen met zelf ijs maken. Het enige wat je nodig hebt is suiker water, en in hoofdzaak, vruchten. Datzelfde ijs draaien we nu nog. En als ik soep maak, dan bind ik dat niet steevast af met tarwebloem, maar met een ander product. Dan bevat het ook geen gluten.” Te Velthuis: “Dat is modern koken. Maar veel koks zijn niet geneigd om af te stappen van wat ze gewend zijn. Er heerst een flinke portie conservatisme in het vak. Het tegenovergestelde zie je ook, de hypes. Neem de superfoods. De blauwe bessen bij ons uit de Betuwe worden naar Amerika verscheept en wij halen ze weer uit China. Op Papendal gebruiken wij die besjes ook wel, maar dan als onderdeel van het totale aanbod. Want dat is het is met superfoods: ze hebben goede eigenschappen, maar die worden door de producenten duizend keer uitvergroot, omwille van de commercie.” DE GEZONDE KANTINE De KNLTB is partner in het project De Gezonde Sportkantine waarmee verantwoorde voeding in tenniskantines wordt bevorderd (zie kader). Te Velthuis heeft contact met TV Beekhuizen, een tennisclub die zich nadrukkelijk met gezond eten in de kantine bezighoudt. “Het goede werk moet natuurlijk allemaal door de vrijwilliger gedaan worden. Dus je moet het niet te ingewikkeld maken. Naast de populaire snacks in de kantine kun je starten met de verkoop van bijvoorbeeld kwalitatief goed brood en versgemaakte soep. Koop ook een goede blender en maak lekkere verse shakes. Niet elke sportkantine zal dit direct kunnen doen, maar de grotere kantines, met meer mogelijkheden, moeten dit initiatief wel nemen. Als je een paar goede voorbeelden hebt van vooruitstrevende tennisclubs, dan moet je die vooral benoemen. Want goed voorbeeld doet volgen. Ik denk dat het een kwestie van tijd is dat gezond eten in de kantine aan terrein wint.” De Gezonde Kantine betekent dus niet dat het bakje patat uit de kantine verdreven moet worden, benadrukken de koks. “Welnee”, zegt Onderstal. “Je kunt prima een bakje patat eten. Maar moet er dan ook een frikandel bij? En een kroket en een bamibal? Als je over het algemeen goed en gezond eet, kun je natuurlijk prima een keer een bakje friet eten.” Te Velthuis: “Bij ons thuis kwam vroeger de cola op tafel. En een bakje chips. Daar was je blij mee. Tegenwoordig eten mensen vaak zo’n hele zak leeg. Dat staat qua calorieën gelijk aan twee sportmaaltijden! In sommige gezinnen wordt alleen maar fastfood gegeten. Of voorverpakte maaltijden en salades. Maar dat noem ik altijd KNLTB-LEDEN VOORDEEL Net als de KNLTB heeft Bilderberg een passie voor sport. Daarom is Bilderberg met trots sponsor van de Nederlandse Tennisbond. BILDERBERG: PASSIE VOOR SPORT Bilderberg heeft 17 hotels op de mooiste locaties van Nederland. Tien hotels hebben daarbij een eigen tennisbaan. Als KNLTB-lid ontvangt u 8% korting op speciaal samengestelde arrangementen. U kunt kiezen tussen een overnachting inclusief Het Bilderberg Ontbijt met onder andere versgebakken brood van het Vlaamsch Broodhuys of twee nachten inclusief Het Bilderberg Ontbijt en culinair driegangendiner. De korting ontvangt u bij ieder Bilderberg hotel. Boek uw overnachting via www.bilderberg.nl/voordeel/knltb. Pagina 35

Pagina 37

Interactieve e-nieuwsbrief, deze folder of drukwerk is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het digitaal uitgeven van digi cursussen.

CENTER COURT | nummer 2 2015 Lees publicatie 47Home


You need flash player to view this online publication